Wijkbericht 19 januari

Vrucht van de studie

Heel blij ben ik dat ik de eerste weken van het nieuwe jaar door minder preekbeurten te vervullen tijd heb gekregen een scriptie af te ronden, die ik schreef naar aanleiding van de studiereis naar China. De vraag waar ik mij intensief mee bezig heb gehouden is hoe protestantse gelovigen in China omgaan met de Bijbel. Op welke manier lezen zij de Bijbel? De volharding van Chinese gelovigen trof me. Met name verhalen over de periode van de Culturele Revolutie geven blijk van de hoge prijs die Chinezen moesten betalen voor hun geloof. Opvallend was, dat hun geloof en volharding voor een groot deel bepaald bleek te zijn door hun liefde voor de Bijbel. In een tijd dat de Schrift een verboden boek was hadden zij er alles voor over ook maar een bladzijde of een hoofdstuk uit de Bijbel te bezitten.

Ik heb ontdekt dat Chinese gelovigen ook vandaag de dag diep ontzag hebben voor het Woord van God. Ze lezen de Bijbel pre-kritisch. De Schrift wordt niet door middel van de historisch-kritische methode geanalyseerd, maar in alle eenvoud gelezen als een Woord van God voor hen vandaag. Een Bijbeltekst kun je niet op een ‘hoogmoedige’ manier lezen, want dan mis je de bedoeling, zoals een docent uit Hongkong zei. Het is een heilig boek, dat een gehoorzame luisterhouding vereist. Het is bovendien een geloofsboek dat bol staat van beloften en zegeningen. Het communiceert de boodschap van God die door de woorden tot mensen spreekt. De opdracht aan de lezers is die woorden als een kostbare schat in hun leven te ontvangen en te vragen: wat zegt God hierdoor tegen mij?

Een manier om de woorden van God in hun leven te laten landen is het memoriseren van teksten. Zoals in het Chinese onderwijs klassieke teksten en gedichten uit het hoofd worden geleerd, zo leren Chinese gelovigen Bijbelteksten ‘by heart’. Het doel van die memorisatie is de Bijbelwoorden een integraal deel van je bestaan te maken. Ook als je teksten niet begrijpt kun je ze toch van buiten leren in de verwachting dat ze op een later moment in je leven wel betekenis krijgen. De eerder genoemde docent uit Hong Kong merkte op dat velen het lezen van de Bijbel zien als het brengen van een offer aan God. Wat het Joodse volk deed door middel van de offerdienst in de tempel, hebben zij vervangen door het bestuderen en overdenken van de Woorden van God.

Tenslotte kwam naar voren dat de toepassing van de Bijbel in het gewone leven een grote rol speelt. Men zoekt vanuit de Bijbel naar richtlijnen voor het alledaagse christelijke leven. Bijbellezen heeft in deze zin dus iets pragmatisch, het moet iets concreets ‘opleveren’. Men denkt dan in de eerste plaats aan de omvorming van het gedrag en het karakter van de gelovige lezers. Vanuit die verandering van individuele levens wordt vervolgens de vrucht van het geloof naar buiten toe zichtbaar. Al met al genoeg stof om over na te denken wat we hier in onze Nederlandse context van kunnen leren.

 

Agenda

Maandag 25 januari, 19.30 uur: Kernteam Vitamine G

Dinsdag 26 januari, 19.45 uur: Kerkenraad

Donderdag 28 januari, 20.00 uur: Bijbelkring

Maandag 1 februari, 20.00 uur: Repetitie Diependaal-Vocaal

Dinsdag 2 februari, 20.00 uur: Groeien in geloof

Donderdag 4 februari, 20.00 uur: Bijbellezen voor Dummies

 

De hele Bijbel lezen in één jaar

Sinds 1 januari van dit jaar is een aantal mensen gestart met ‘The Bible in one year’, oftewel het lezen van de gehele Bijbel in één jaar tijd. Alpha Nederland (bekend van de Alpha-cursus) biedt een dagelijkse mail, met daarin een drietal Bijbelteksten, die zijn gekozen op basis van een thema. De drie Bijbelteksten komen achtereenvolgens uit een Psalm of uit Spreuken, uit het Nieuwe Testament en het Oude Testament. Bij elke Bijbeltekst volgt een korte uitleg en een gebed. Het idee is dat aan het eind van het jaar alle Bijbelboeken de revue zijn gepasseerd. Ook ik heb mij aangemeld en ontvang dagelijks de mails. Die lees ik elke morgen in de trein. Het is geweldig om de dag zo te beginnen. Een moment stil te staan en na te denken over wat ik heb gelezen. De teksten passen goed bij elkaar en het thema van die dag wordt daarmee heel duidelijk uitgelegd. Als u hier ook enthousiast van wordt en wil gaan meelezen, dan kunt u zich aanmelden via de website www.bijbeljaar.nl. Het is een echte aanrader!

Annemarie Biebericher

 

Verjaardagsfonds

Graag nodigen wij de medewerkers van het verjaardagsfonds uit om op donderdag 28 januari tussen 19 uur en 20 uur bij ons thuis – Rozenstraat 121 – de bijdragen in te leveren. Bij voorbaat dank. Ook willen wij de heer van Houwelingen hartelijk bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het verjaardagsfonds.

Familie Noort