Gezonde gemeente
Gezonde gemeente
Gemeenteavonden over ‘Gezonde Gemeente’
Binnen de kerkenraad leeft de wens om samen met de gemeente te kijken hoe wij er als gemeenschap voorstaan. Wat zijn onze sterke punten? Waar zitten de belemmeringen? En waar willen wij mee aan het werk gaan? Een manier om dat samen met u te doen biedt de methode ‘Gezonde Gemeente’. Een in Engeland beproefde manier om een profiel van de gemeente samen te stellen om vervolgens keuzes te maken over het te volgen beleid.
Achtergrond van ‘Gezonde Gemeente?’
Robert Warren, een Anglicaans voorganger, deed onderzoek in het bisdom van Durham naar het reilen en zeilen van de kerkelijke gemeenten aldaar. In 235 kerken viel een trend van achteruitgang waar te nemen. Echter, er waren ook 25 gemeenten die bloeiden en getalsmatig groter werden. Zijn onderzoek richtte zich daarna op deze 25 groeiende gemeenten. Wat was hun geheim? Wat vooral de aandacht trok was het gegeven dat deze gemeenten op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeenschappelijk hadden. De sociale omgeving (stad of dorp), theologische ligging (orthodox, evangelisch of vrijzinnig), en het type voorgangers (bevlogen of ingetogen) verschilde behoorlijk. Toen Warren en zijn team met de leden van deze gemeenten in gesprek gingen bleek men niet bewust gericht te zijn op getalsmatige groei van de gemeente. Wel probeerden ze allemaal ‘steeds beter kerk te zijn’. Gaandeweg ontdekte Warren een patroon in wat deze kerken deden en hoe ze gemeente waren en formuleerde uiteindelijk zeven kenmerken voor een gezonde gemeente. Vervolgens keken andere kerken door ‘de bril van deze zeven kenmerken’ naar zichzelf. Het lukt vaak om zo, samen met de gemeente, in korte tijd tot beleidsvoornemens en concrete plannen te komen die goed uit pakten.
Wat zijn de 7 kenmerken van een gezonde gemeente?
- Bezield door geloof (en niet alleen maar alles draaiende willen houden of proberen te overleven). Er is een levend besef van de aanwezigheid, de goedheid en de liefde van God. Dat is de brandstof waarop deze kerken lopen. God is present, spreekt, handelt en roept. De Bijbel wordt op creatieve manier verbonden met het dagelijkse leven en mensen groeien in geloof en in het zorgen voor elkaar.
- Een naar buiten gerichte blik (meer bezig met het ‘geheel(d) dagelijks leven’ dan met het ‘kerkelijk leven’). Ze worden niet in de eerste plaats in beslag genomen door hun eigen voortbestaan, maar vooral door praktische zorg voor hun omgeving, ver weg en dichtbij.
- Op zoek naar Gods wil. Bij het ontwikkelen van doelen en taken gaan zij uit van de context en stellen dan de vraag: ‘wat wil God hier en nu van ons?’. Ze staat open voor de leiding van de Geest en wil niet allen “het iedereen naar de zin maken”.
- De kosten van verandering en groei onder ogen zien en durven opbrengen (in plaats van verandering tegen te houden en bang zijn voor mislukking). Zij zien de problemen die kwalitatieve groei of verandering met zich mee brengen eerlijk onder ogen. Zij ontkennen die niet, maar laten zich er niet door afschrikken.
- Leven als een echte gemeenschap (en niet zozeer als een vereniging of een religieuze organisatie). Kenmerkend voor deze kerken is de open en eerlijke manier van omgaan met elkaar. Ook ondersteunen zij elkaar. Opereren als een gemeenschap impliceert onder meer dat de mensen zich aanvaard weten en geholpen worden te groeien in geloof en in de dienst. Het stelt eisen aan de leiding en vraagt erom de gaven van de gemeenteleden serieus te nemen.
- Ruimte scheppen voor iedereen (inclusief denken in plaats van exclusief). Gezonde gemeenten zijn gastvrij en gedragen zich zo dat anderen zich niet alleen welkom voelen bij kerkdiensten, maar bij al hun activiteiten.
- Beperkt zich tot een paar taken en doen die goed. Zij laten zich niet opjagen. Zij doen niet meer dan zij kunnen, maar wat zij doen heeft kwaliteit. De dingen, die zij doen zijn relevant, want zij staan in verband met wat zij hebben leren zien als hun roeping.
Hoe gaat het in zijn werk bij ons in de Diependaal?
Op de twee gemeenteavonden voor en na de zomervakantie willen wij aan de hand van deze 7 kenmerken een profiel maken van de gemeente. U mag op de eerste avond de gemeente op deze 7 bovengenoemde punten beoordelen. Wat gaat bij ons goed en waar liggen onze blinde vlekken. Als alle aanwezigen dat hebben gedaan worden alle scores verzameld en kunnen we iets zien van de sterke en zwakke punten in het gemeenteleven. Op de tweede avond hopen wij aan de hand van de uitkomsten te ontdekken waar we aan zouden kunnen gaan werken.
De praktische gegevens
De avonden worden geleid door Bert Bakker uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Hij is voorganger en uitgever, ook van het boek het ‘handboek gezonde gemeente’, dat de leidraad vormt voor onze bezinning. Hij heeft vele jaren gewerkt als adviseur van gemeenten binnen de PKN. Hij verzorgt cursussen over leiderschap en begeleidt gemeenten die in een veranderingsproces zitten.
De eerste gemeenteavond staat gepland op donderdag 4 juni en de tweede op donderdag 24 september. Beide avonden beginnen om 19.30 uur en worden gehouden in de achterzaal van de kerk. Tussen beide avonden in komen we als kerkenraad samen in een vergadering op 31 augustus, waar wij onder leiding van Bert Bakker ons verdiepen in de uitkomsten van het gemeenteprofiel en ons bezinnen op de uit te zetten koers.
We rekenen op uw medeleven
De keuze van de kerkenraad om u te betrekken bij deze voor de toekomst van de gemeente zeer belangrijke zaken is zeer bewust genomen. Wij willen niet voor u beslissingen nemen en daarna vertellen hoe het moet. Ons verlangen is dat wij samen als gemeente zoeken naar vernieuwing van de Diependaalse wijkgemeente. Diependaal kennende, rekenen wij in vertrouwen op uw betrokkenheid. Met nadruk willen wij u ook vragen te bidden voor onze gemeenschap. ‘God regeert de wereld door het gebed van zijn kinderen’, zo wordt wel gezegd. Als dat voor de wereld geldt, dan toch zeker ook voor de kerk als lichaam van Christus. Wilt u daarom vooral voor de gemeente blijven bidden? Om de doorwerking van de Geest in ons midden, om zelf aangeraakt te worden door de kracht van het Woord, opdat anderen aan ons merken dat wij leven met de Heer, de Schepper van hemel en aarde en de Redder van de wereld.
Namens de kerkenraad, ds. Gerard Kansen
Reactie mogelijkheid is gesloten