Nieuwe wegen in het geloof
Op weg naar een missionaire gemeente en nieuw elan, dat was de opdracht die de wijkgemeente Diependaal zichzelf oplegde. Een nieuwe wijkpredikant moest hen daarbij helpen. Twee jaar geleden bracht men daarom een beroep uit op ds. Gerard Kansen. Dit nieuwe seizoen start men met vijf voornemens om te groeien in het geloof. Een gesprek met ds. Kansen en Annette Hartog.
door Annechien Cevaal
Kort voor de zomer verscheen ‘Op weg naar een meer gezonde(n) gemeente’. Een verslag van een tweejarige zoektocht naar de sterke en minder sterke punten van de wijkgemeente Diependaal. “Men zag de urgentie. Het aantal leden steeg niet, maar daalde. Het was een vergrijsde gemeente. Ik voelde het verlangen naar verandering, men wilde zich niet neerleggen bij de situatie”, vertelt ds. Gerard Kansen.
“We hebben gemeentebreed gezocht naar wie we zijn, wat onze wensen zijn. Daaruit is een vijftal voornemens gekomen waarmee we aan de slag gaan”, aldus Kansen. “De gehele gemeente is hierbij betrokken. We doen het echt met elkaar”, vertelt Annette Hartog, lid van de Diependaalse kerk en betrokken bij het project, “We zoeken naar groei. Dat is niet alleen in aantal leden, maar ook persoonlijke groei in het geloof”.
De afgelopen twee jaar heeft niet alleen in het teken gestaan van nadenken, de wijkgemeente ging ook concreet aan de slag. De buurt werd uitgenodigd om Kerst en Goede Vrijdag mee te beleven in de kerk. Er kwamen nieuwe gezichten in de kerk. Kansen: “We hopen dat het voor mensen een positieve (her)ontdekking met de kerk is. Sommige bezoekers waren aangedaan door wat ze beleefden”. Enkelen bleven komen.
Groeigroep
Speerpunt voor dit jaar vormen de Gemeente Groei Groepen. Kleine groepen gaan met elkaar in gesprek en de deelnemers nodigen anderen uit om ook deel te nemen aan de gespreksgroep. De groep splitst zich als het aantal leden te groot wordt; ‘niet meer in een huiskamer past’. Zo groeit men in geloof, getal en gemeenschap.
Twee weken geleden was hiervan de heuse kick-off. Kansen en Hartog waren blij verrast over de start: 32 mensen hebben zich aangemeld. Drie groepen starten dit seizoen en lezen een boekje over het Johannesevangelie. “En niet alleen trouwe Diependalers doen mee”, zegt Hartog met een brede glimlach.
Hartog kent de Gemeente Groei Groepen uit haar vorige gemeente op de Veluwe. Ze zag er een vrouw helemaal tot bloei komen. Deze vrouw had de kerk verlaten, maar kwam weer terug.
Nieuwe vormen
Elkaar ontmoeten is voor Hartog de kern: “Daarin hebben we respect voor elkaar, staan we open voor elkaar en durven we te delen”. Bevorderen van het geloofsgesprek is een van de vijf voornemens. “Gemeenteleden leven met elkaar mee, weten van elkaar dat ze vanuit dezelfde bron leven, maar dat komt niet altijd ter sprake”, constateert Kansen. De wens om met elkaar het geloofsgesprek aan te gaan is er.
Het geloofsgesprek aangaan met de kinderen blijkt voor veel mensen moeilijk, maar het gesprek met buitenstaanders is nog moeilijker. Kern moet zijn om met mensen in gesprek te gaan. Welke (levens)vragen leven bij de ander, wat beweegt de ander? Om daar meer zicht op te krijgen vindt in het voorjaar 2011 een bezoekproject plaats. Leden van de kerk gaan op bezoek bij mensen in de buurt.
Een ander voornemen is het zoeken naar een nieuwe vorm van kerkdienst. Elke laatste zondag van de maand komt een groep mensen na de reguliere dienst samen voor gebed, aanbidding en gesprek om dat proces op gang te krijgen. Onderdeel van dit proces is het bezoeken van gemeenten die daar al ervaring mee hebben opgedaan. Binnenkort staat een bezoek aan Houten op het programma. Daar houdt men iedere zondag drie verschillende diensten, aangepast aan een doelgroep. Hartog: “Ik zou graag missionaire diensten opzetten waarbij we mensen uitnodigen die misschien geen band hebben met de kerk. De gewone dienst spreekt niet iedereen aan”. Door meerdere verschillende vieringen aan te bieden, zal er voor een ieder een aansprekende vorm zijn.
Luisterend bidden
De gehele wijkgemeente voelt zich betrokken bij het proces en gaat ervoor. “Wij kunnen betrokken zijn op de ander, maar we kunnen diegene niet het geloof geven. God raakt mensen met de Heilige Geest aan”, aldus Kansen, “De gemeente mag bidden voor de kerk en de toekomst. Ik heb ervaren dat dit niet voor alle gemeenteleden vanzelfsprekend is en daarom vraag ik mensen 1 minuut per dag voor de kerk en haar gerichtheid naar buiten te bidden. Gebed geeft ook rust, mensen mogen het uit handen geven en op God vertrouwen. Kansen: “Ik heb nog sterker ontdekt dat het gebed een gesprek met God is. Ik mag praten tegen God, maar ik moet ook luisteren naar Gods bemoediging”. Hartog: “Het gebed is de motor van het geloof en de weg voor de kerk. Iedereen kan bidden voor de kerk en haar gemeenschap, daarmee krijgt ook iedereen een rol in dit proces”. In de hoop en met het vertrouwen dat men op weg is naar een meer gezonde(n) gemeente.
Reactie mogelijkheid is gesloten