Wijkbericht 28 mei

Kerkennacht zaterdag 22 juni

Op zaterdag 22 juni doet de Diependaalse kerk van 19.00 uur tot 22.00 uur mee aan de kerkennacht. De kerkennacht is een initiatief van de Raad van Kerken om mensen de gelegenheid te geven kerkgebouwen te bezoeken en met de verschillende gemeenten kennis te maken. In Hilversum doen 11 kerken mee aan dit initiatief. Een ideale manier om als inwoner van Hilversum het vernieuwde interieur van de Diependaalse kerk te komen bekijken. Eenmaal binnen worden bezoekers gastvrij onthaald en ‘getrakteerd’ op live muziek door het muziekteam. Er wordt een filmimpressie van Vitamine G getoond en men kan een aantal kinderbijbels bekijken. Uiteraard is het ook mogelijk een kinderbijbel aan te schaffen. Er zal ook een stiltehoek zijn, waar mensen een moment kunnen bidden, stil kunnen zijn of een gebed ontvangen door daarin geschoolde gemeenteleden. Bezoekers worden daarnaast uitgedaagd één van de beelden van Jezus te kiezen, die hen het meeste aanspreekt. Daarover hopen we dan met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Rondleidingen door het kerkgebouw en een (gedeeltelijke) beklimming van de toren maken het programma meer dan gevarieerd. Ik hoop dat u of jij  mensen wijst op deze mogelijkheid – vrijblijvend – kerken te bezoeken.

 

Vragen over de viering van het Avondmaal

Avondmaal is een opdracht van Jezus en een prachtig geschenk. Toch valt op dat de diensten waarin het Avondmaal wordt gevierd het minste aantal kerkgangers heeft. Dat roept vragen op naar de reden van afwezigheid van overigens betrokken gemeenteleden. Als de traditie is ingesteld tot opbouw van ons geloof, hoe kan het dan gaan zoals het gaat. Er zijn veel verschillende antwoorden te geven. Bekend is de gedachte van avondmaalsmijding, waarin het accent valt op zelfonderzoek en de ontdekking van eigen onwaardigheid, waardoor je de vrijmoedigheid om Avondmaal te vieren ontbreekt. Toch is de vraag of dat in onze gemeente speelt. Een andere mogelijkheid is de sfeer van de dienst, die als wat al te gedragen en ernstig wordt beleefd. Voor anderen is het meer een kwestie van gewoonte om niet te gaan. Ze bezoeken regelmatig de dienst, maar slaan de zondag van het Avondmaal over.

 

Beleving en inhoud van het Avondmaal

Bovenstaande vragen vormden voor de kerkenraad aanleiding met elkaar te spreken over de beleving en de inhoud van het Avondmaal. We hebben de vergadering in mei aan dit thema besteed en ontdekten hoe waardevol het was om zonder agenda de tijd te hebben om persoonlijk en diepgaand over dit onderwerp te spreken. De reactie achteraf was, dat het een zeer opbouwende avond is geweest. We hebben elkaar in het hart mogen kijken, door het delen van elkaars ervaringen aan de hand van een associatie kaart. Ieder koos een kaart uit die verbeeldt wat hij of zij beleeft aan de viering. Overwegend positieve geluiden werden gedeeld. Het Avondmaal wordt ervaren als een feestelijk gebeuren. Het samen aan tafel zitten is een oplaadmoment voor je geloof en het elkaar de vrede van Christus toewensen een intens gebaar. Woorden die iets van die beleving wilden weergeven waren: een intiem moment met God, een statig en waardig ontmoetingsmoment, gevoelde verbondenheid, een devoot feest, een voorrecht, een plaats waar geestelijk voedsel wordt ontvangen, thuiskomen bij de Heer. Met name de viering op Witte Donderdag wordt als bijzonder beleefd.

Het tweede deel van de avond stonden we stil bij de inhoud van het Avondmaal. Dat deden wij aan de hand van de vier blikrichtingen. Avondmaal vieren is achterom kijken (‘doet dit tot mijn gedachtenis’), omhoog kijken (‘verheft uw harten omhoog’), vooruit kijken (‘doet dit totdat Ik terugkom’) en opzij kijken  (‘het onderscheiden van het ene lichaam van Christus’). Het gesprek ging over de vraag of er blikrichtingen overheersen en of wij aspecten zouden willen toevoegen aan de huidige manier van vieren. Daar werd verschillend over gedacht, maar in grote lijnen waren we het erover eens dat achterom kijken en opzij kijken de meeste aandacht krijgt. Naar aanleiding van dit gesprek werd de wens uitgesproken meer te streven naar een zekere mate van evenwicht. Dat zal  kunnen bijdragen aan een gevarieerde avondmaals-beleving. Ten slotte kregen de deelnemers de opdracht de volgende wensen uit te spreken. Waar zou je God voor willen bedanken? Wat zou je aan God willen vragen? Daarmee besloten wij dankend en biddend een mooie avond.

Opvallend hoe positief de reacties en sfeer deze avond waren en hoe anders de hierboven geschetste situatie doet vermoeden. We willen daar op een later moment mee verder gaan en dan ook aandacht geven aan de vragen van de toelating tot het Avondmaal. Ook over de vorm zijn wij nog niet uitgedacht. Hoezeer er ook gehecht wordt aan de zittende viering, andere vormen van vieren worden zeker niet uitgesloten. Ook werd de opmerking gemaakt hoe we binnen Vitamine G dit sacrament een plaats willen geven?

Kortom we zijn dankbaar voor deze avond, maar nog lang niet uitgepraat. Hebt u ideeën of aanbevelingen, dan zijn die van harte welkom bij onze scriba Han Monsees. Ook in gemeente-verband willen we dit onderwerp laten terugkeren.

 

Agenda

Maandag 10 juni, 20.00 uur: Commissie kerkennacht.

Donderdag 13 juni, 21.15 uur: Gebedsgroep (kerk).

 

ds. Gerard Kansen