Wijkbericht 25 oktober
Gesprek in de baarmoeder (1)
“Ik geloof dat er leven is na de geboorte”, zegt het meisje tegen haar tweelingbroertje in de baarmoeder. Haar broertje wil er niet aan. “Nee, dit is alles wat er is. We hebben het hier toch goed”. Maar het meisje blijft erbij: “Er moet toch meer zijn dan deze donkere plek. Ergens moet licht zijn en ruimte om te bewegen”. Maar haar tweelingbroertje laat zich niet overtuigen. Na een poosje zegt zijn zusje: “Er is nóg iets, maar dat zul je dan ook wel niet willen geloven: ik denk dat wij een moeder hebben”. Daarop wordt haar broertje razend. “Wat? Hoe kom je erbij? Ik heb nog nooit een moeder gezien! Jij trouwens ook niet. Waarom moet je zo nodig meer hebben dan dit? We hebben het hier toch goed”? Een tijdlang is het stil in de baarmoeder. Tenslotte zegt het meisje: “Voel je dan die samentrekkingen niet? Soms doet het pijn”. Ja, die heeft hij ook gevoeld. “Wat is daar zo bijzonder aan?” “Nou”, zegt ze, “ik denk dat die ertoe dienen om ons voor te bereiden op de overgang naar een nieuwe plaats, waar het veel mooier is dan hier, waar wij onze moeder zullen zien. Lijkt je dat geen prachtig vooruitzicht”?
(Uit ‘Marginaal en missionair’, een kleine theologie voor een krimpende kerk, van Wim Dekker).
Gesprek in de baarmoeder (2)
Een boeiend gesprek in de baarmoeder. We herkennen het ook van daarbuiten. Een gesprek tussen iemand die in God gelooft, in het bestaan van een andere werkelijkheid, en iemand die niet gelooft in God en het bestaan van een andere werkelijkheid ontkent. U heeft dat vast wel eens meegemaakt. Hoe je je best ook doet, maar je kunt je gesprekspartner niet laten zien wat jij ziet. Je spreekt een andere taal. De taal van het jongetje we hebben het toch goed hier, verwoordt het levensgevoel van veel mensen vandaag. ‘Waarom moet je zo nodig meer hebben dan dit? Die moeder hebben we helemaal niet nodig’. Dat laatste zit ook in ons christenen. Misschien lijken wij wel meer op dat jongetje in de baarmoeder dan wij beseffen. Want wie van ons heeft een onwankelbaar geloof dat deze boeiende wereld – we hebben het toch goed hier – en tegelijk verschrikkelijke wereld – de samentrekkingen doen pijn – door een liefhebbende Vader is gewild en wordt bewaard voor zijn eeuwig rijk? Het klinkt zo fabelachtig, als een sprookje.
Dit besef bewaart ons voor arrogantie. Ook wij hebben het geloof ontvangen als een wonderlijk geschenk en wij zijn niet in staat met woorden en zelfs niet met daden andere mensen daarvan te ‘overtuigen’. Het enige dat ons te doen staat is in afhankelijkheid van Gods Geest getuigen, met onze woorden en met onze levens, van de hoop die in ons is. Laten we dat doen op de manier van het meisje in de baarmoeder: ‘Er moet toch meer zijn dan deze donkere plek. Ergens moet licht zijn en ruimte om te bewegen en er is nóg iets, ik denk dat wij een Vader in de hemel hebben’. Dat geheim mogen wij doorgeven. Er is een Heer, een andere werkelijkheid, een Koninkrijk dat komt. ‘Voel je dan die samentrekkingen niet? Soms doet het pijn’ (Romeinen 8: 22-23).
ds. Gerard Kansen
Nieuwe sectie-indeling in verband met bezoekwerk.
In verband met de herverdeling van taken is er een nieuwe sectie-indeling gemaakt.
Deze sectie-indeling is gebaseerd op postcodes.
De postcodes 1212 AA t/m 1216 TK behoren tot wijkgemeente Diependaal.
Er zijn 4 secties t.w.:
- Sectie I: Postcode 1212 AA t/m 1214 KV
Ouderling: dhr. J.van Woerekom, tel. 6216187, e-mail adres: woerekomnelisse@hetnet.nl
- Sectie II: Postcode 1214 KW t/m 1216 TK
Ouderling: mevr.W.M. Nijhuis, tel. 6320108, e-mail adres: wmnijhuis@kpnmail.nl
- Sectie III: Alle zorgcentra inclusief de daarbij behorende aanleunwoningen.
Ouderling: mevr. I. Bos-van den Bergh, tel. 6854425, e-mail adres: ingevandenbergh@kpnmail.nl
- Sectie IV: De buitenwijkers
Ouderling: mevr. I. Bos-van den Bergh, tel. 6854425, e-mail adres: ingevandenbergh@kpnmail.nl
In het eerstvolgende nummer van Diependaalcontact zullen alle zorgcentra met name genoemd worden met de daarbij behorende postcodes.
U kunt – om welke reden dan ook – altijd contact opnemen met uw ouderling.
Ook kunt u mij bellen met al uw vragen.
Anneke Slikkerveer, pastorale ouderling/contactpersoon, tel. 6858210, e-mail adres: a.slikkerveer@hetnet.nl
De fancy-fair
De fancy-fair komt al weer in zicht en daarmee flink veel werk. Graag willen wij een oproep doen voor het maken van taarten, cakes en erwtensoep. Er is altijd veel vraag naar huisgemaakte etenswaren. Alvast hartelijk bedankt.
Het inleveren van goederen kan op maandag-, dinsdag- en woensdagavond (7, 8 en 9 november) steeds van 19.00 – 20.00 uur bij de hoofdingang van de kerk.
Mocht u niet in staat zijn zelf de spullen te brengen, dan kunt u bellen met
Hylke Zwager tel. 6248504 of Jaap van Woerekom tel. 6216187, het vervoer zal dan worden geregeld.
Wij hopen dat alle gemeenteleden die vorige jaren hebben geholpen er weer zullen zijn. Mocht u niet hele dagen kunnen helpen, dan zouden wij het al heel fijn vinden als u ons alleen ’s morgens een paar uur tijdens de grootste drukte komt assisteren.
Atie en Jaap van Woerekom
Reactie mogelijkheid is gesloten